När man spelar poker, vare sig det är online eller live på ett landbaserat casino så är turnering den mest populära spelformen för alla pokervarianter. Därför är det riktigt bra att ha ett hum om vilka olika typer av pokerturneringar det finns och lite om hur dem fungerar. Självklart ska vi nu därför gå igenom de vanligaste turneringsformerna lite kortfattat så att du har ett grepp om vad som menas i de olika sammanhangen. Dessutom skadar det ju inte att veta att det är i de stora turneringarna man har chans att vinna de största prissummorna också.

Garanterad turnering

I en turnering som heter Garanterad turnering så fungerar det som så att dels kommer pokerrummet där man spelar garantera att det finns en minimisumma som man kan vinna. Dem står alltså för en garanterad summa i vinstpotten oavsett hur många spelare som deltar, annars är ju pottens storlek alltid i proportion till spelarantalet. Dessutom så brukar man kunna se en siffra bredvid om det står Garanterad turnering, den visar hur stor den garanterade delen av vinstpotten kommer att vara. Säg för exemplets skull att du hittar en turnering som heter 400 dollar garanterad. Då innebär det att det oavsett spelarantal kommer att finnas 400 dollar som går att vinna. Så kommer vi till den lilla haken, ingenting i livet är gratis och därför har man alltid ett minsta antal deltagare för att den ska bli av. Detta antal kan variera och det går därför inte att säga ett generellt antal som det brukar vara. Ofta är det dock så att ju större den garanterade potten är desto fler spelare som deltar brukar dem kräva.

Tyvärr är detta inte den allra vanligaste turneringsformen eftersom att det faktiskt skulle kunna vara den mest gynnsamma för spelarna. Vinstpotten brukar blir riktigt stor och det är tack vare den garanterade summan i botten. Dock tjänar inte pokerrummen särskilt mycket på att hålla dem utan gör det då i så fall för att göra reklam för sig själva. Men håll utkik, du kan ha turen att hitta en.

Freerolls

Detta är en form av pokerturnering som är helt gratis att delta i. Det kan låta konstigt men faktum är att många pokerrum online dagligen erbjuder sina spelare gratis turneringar där det ändå finns en vinstpott. Alltså är det som så att pokerrummet står för hela vinstpotten och du betalar ingenting för att delta. Dock kan det vara så att det finns förkrav, alltså att dem vill att du ska ha uppfyllt en del kriterier för att delta. Det kan vara att du ska ha spelat ett visst antal rakade händer i pokerrummet tidigare. Vilket betyder att du spelat turneringar med buy-in eftersom att en del av buy-in nästan alltid är rake och rake är den avgift pokerrummet tar för att du ska kunna spela där. Hur stor potten är i en freerollturnering brukar bero på hur förkraven ser ut. Generellt sett kan man säga att ju större vinstpotten är desto högre krav ställs på deltagarna. Dock är detta ett utmärkt sätt att öva sig i poker där man får med spänningen av att spela om riktiga pengar och ändå inte behöver riskera något själv.

Freezeout turnering

I denna typ av turnering så går det inte att köpa fler spelmarker under spelets gång utan man måste använda det antal spelmarker man fick från början. Tar dem slut så är man helt enkelt ute ur turneringen.

Privat turnering

I en privat turnering så kan man bara delta om man fått en personlig inbjudan med lösenord. Det är nämligen så att som namnet antyder är det en privatperson alltså en enskild spelare som skapat turneringen och därför bestämmer vilka som får delta. Det finns även pokerrum som anordnar privata turneringar för VIP-spelare.

Satellit turnering

I en satellitturnering kan du som inte har råd med buy-in i de stora turneringarna vara med och istället spela om en plats i dessa. Här spelar man alltså inte om pengar utan det är en plats i en större och dyrare turnering som ligger i potten. Ett exempel är att man på detta sätt kan kvala in i turneringar som WSOP.

Sit n’ go turnering

I denna typ av turnering så spelas hela turneringen vid ett enda bord. Det betyder att det aldrig kan vara mer än 10 spelare åt gången vid bordet. Det betyder även att en ny spelare kan vara med så fort det blir en plats ledig vid bordet. Här brukar buy-in ligga på allt mellan en tia och 5000 kronor. Det är en snabb typ av pokerturnering som ofta inte tar mer än en timme att spela om man inte åker ut och någon annan tar ens plats.